Humusil

Teleorman: Concluzii privind utilizarea produsului HUMUSIL la cultura de tomate de solar, in lot experimental

Potrivit datelor publicate de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Teleorman, lotul demonstrativ pe care a avut loc experimentul a fost realizat de Gabriela Grecu din comuna Storobaneasa, judetul Teleorman, la cultura de tomate de solar pe o suprafata de 0.05 ha

La un consum de 20 l/ha produs Humusil, concluziile specialistilor au fost urmatoarele:

plantele au avut o dezvoltare viguroasa, chiar daca dozele de ingrasaminte minerale au fost reduse cu 40 %;
– sistemul radicular al plantelor si ritmul de dezvoltare au fost mult mai mari;
s-a micsorat numarul de tratamente impotriva bolilor (ingrasamantul induce plantelor rezustenta la fainare, putregai, bacterioza si mucegaiuri);
– s-a constatat si o regenerare a fertilitatii naturale a solului epuizat;
produsul nu este toxic, este considerat produs biologic, poate fi folosit in realizarea produselor ecologice;
– este compatibil cu toate fungicidele si insecticidele care se utilizeaza in tratamentele curente.
Au fost aplicate pana la aceasta data patru tratamente, doua la sol si doua pe aparatul foliar. De mentionat ca tratamentele trebuie efectuate in zilele noroase sau seara, dupa apusul soarelui, mai precizeaza consultantii OJCA Teleorman.

Ce este produsul HUMUSIL?

Humusil este un extract lichid din materia organica descompusa, cu un important procent de acizi humici (nota recolta.eu), care actioneaza ca ingrasamant si fortifiant. Tratamentul se aplica atat radicular (in sistem de irigare prin picatura) cat si foliar, in solutie diluata 1/100.

Humusil este un produs patentat in Bugaria si, conform inginerul agronom Marian Tudor Marin, importatorul produsului, acesta este un inceput obtinut din gunoi de grajd si rame. Acesta a precizat, la emisiunea Rodul pamantului:

Din punct de vedere tehnologic, îngrăşământul se utilizează în doze de la 10 la 25 de litri la hectar. Mai mult, în funcţie de cultură, Humusilul poate fi folosit chiar şi la tratamentul la sămânţă, atât la grâu şi rapiţă, precum şi la floarea-soarelui şi la alte culturi.

La un preţ de cost la hectar variind între 150 şi 350 RON, veniturile provenite în urma utilizării Humusilului sunt cu 40-50% mai mari, dacă vorbim de cultura legumelor, la culturile de câmp, profitul putând fi mai mare cu 10-20%.

Indiferent de doza utilizată, substanţa nu dăunează plantei, condiţia primordială fiind aceea ca HumusilulL să nu fie aplicat atunci când soarele este puternic, din cauză că picăturile de substanţă aplicate foliar creează efectul de lupă, arzând efectiv frunzele. Humusilul poate fi împrăştiat, de asemenea, odată cu tratamentele fitosanitare (erbicidarea, fungicidarea şi aplicarea de pesticide).

“Produsul a fost testat pe mai multe niveluri în Bulgaria şi s-a dovedit că nu prezintă niciun pericol pentru oameni, HUMUSILUL fiind un produs 100% organic”, mai precizeaza Marin.

1. Produsul obţinut (viermicompostul) pentru acces pe piaţă trebuie să corespundă cerinţelor de calitate, formelor de prezentare, de prevenire şi informare a consumatorului prescrise de prezenta Reglementare tehnică.

2. Viermocompostul trebuie să fie produs în baza instrucţiunilor tehnologice elaborate şi adoptate, care vor indica denumirea concretă şi calitatatea produsului.

3.Materiile prime utilizate la producerea viermicompostului trebuie să corespundă următoarelor cerinţe :
-umeditatea deşeurilor organice să constituie 73-80%;
-să nu conţină impurităţi solide (pietre, metal, lemn, sticlă, etc);
-aciditatea activă (pH-ul) nu trebuie să depăşească 6,8-7,5 unităţi;
-substratul nutritiv trebuie să fie compus din materialul de bază (dejecţii solide de bovine, cabaline, porcine, iepuri, ovine, păsări sau din diversele lor combinaţii) şi pînă la 30% de adaosuri – paie semifermentate, resturi organice din legumicultură, turbă, fecale, deşeuri din industria de prelucrare a cărnii, laptelui, industria hîrtiei etc;
– conţinutul de azot amoniacal în substratul nutritiv iniţial trebuie să constituie 10-20 mg/kg;
-conţinut de metale grele în substratul nutritiv iniţial nu trebuie să depăşească : cupru – 5,0; zinc – 40,0; cobalt – 2,0; plumb – 100,0; cadmiu – 2,5; nicel – 50,0; bor – 100,0; mangan – 100,0 mg/kg (în substanţă uscată);

4.Viermicompostul destinat pentru comercializare se ambalează în pungi şi/sau saci de polietilenă, care trebuie să fie închişi în modul, care să evite uscarea viermicompostului pe perioada de păstrare.Condiţiile de ambalare pot fi specificate în contractul de livrare, în limita prevederilor prezentei Reglementări tehnice şi prevederilor legislaţiei în vigoare.

5.Viermicomposul destinat comercializării se ambalează în ambalaje cu masa netă care oscilează între 1 şi 25 kg.

6.Încăperile destinate pentru depozitarea viermicompostului trebuie să fie uscate, ferite de precipitaţii atmosferice, cu umiditatea relativă a aerului maximum de 75%.

7.Termenul de utilizare şi/sau comercializare a viermicompostului, dacă să respectă cerinţele sus-expuse este nelimitat.Producătorul garantează sub propria responsabilitate corespunderea indicilor de calitate a viermicompostului prescrise în prezenta Reglementare tehnică, pe parcursul terminului de comercializare, în cazul respectării condiţiilor stabilite pentru depozitare.Viermicomposul destinat comercializării trebuie să fie etichetat şi marcat în mod obligatoriu în conformitate cu cerinţele actelor legislative şi normative în vigoare şi trebuie să conţină cel puţin următoarea informaţie :
-inscripţia „Fabricat în Romania”;
-denumirea ţării reproducătoare;
-denumirea produsului;
-denumirea întreprinderii producătoare;
-adresa, telefonul;
-masa netă;
-data încărcării;
-numărul lotului;
-data expedierii;
-numărul certificatului de calitate;
-semnătura persoanei responsabile.

8.Verificarea indicilor de calitate, formelor de prezentare, marcarea şi etichetarea se efectuează de producător în conformitate cu regulile stabilite în actele normative în vigoare :
-masa netă şi corectitudinea etichetării se determină în fiecare lot;
-umiditatea, acciditatea activă, substanţa organică, conţinurul azotului total, fosforului, potasiului, calciului, magneziului, nitrocompuşilor, florei bacteriene patogene se determină în fiecare lot.

9.Prelevarea probelor şi determinarea indicilor de calitate, formelor de prezentare şi etichetare se efectuează în conformitate cu regulile şi metodele de analiză stabilite în actele normative şi legislative în vigoare.Conformitatea viermicompostului se certifică de către un laborator de încercări acreditat şi desemnat în activitatea de încergare a îngrăşămintelor organice în modul stabilit.Lista laboratoarelor de încercări se publică de către Organismul Naţional de Asigurare a Conformităţii Produselor.

10.in ARAD am gasit de cumparat humus de rama pur, marca BIOHUMUS la saci de 50litri. Tip A=35 lei sacul, superfertilizant organic profesional, folosit la fertilizare, insamantare, plantare, la gazon, legume, copaci, pomi, arbusti fructiferi, plante de interior si exterior, cu si fara flori, pe camp, in curte, pentru ghivece, rasadnite, sere, peluze, jardiniere, etc.Are Ph neutru. Tip B=75 lei sacul, pentru producerea extractului lichid de humus de rama, folosit în preventia aparitiei fungilor si insectelor, ca fertilizant foliar si radicular .Contine enzime chitinazice. Tip C=75 lei sacul, pentru bioremedierea solurilor poluate cu substante petrochimice .

Pe langa acesta se mai comercializeaza si Ingrasamantul ecologic PHILAZONIT !
Departe de a face o publicitate ascunsa produsului, in decursul utilizarii lui in productia de lugume, acesta s-a dovedit a fi deosebit de eficient, mai ieftin decat ingrasamintele chimice conventionale cunoscute, dar mai ales ecologic.
La ora actuala, in Romania produsul este cunoscut in cateva judete din nord-vestul Romaniei si mai mult in judetul Satu Mare, zonele agricole Carei, Tasnad, Santau, de-acum si in bazinul legumicol HALMEU.
Experientele folosirii produsului in productia legumicola demonstreaza ca productia la hectar creste la legume cu 3-5%, iar cantitatea de humus in sol creste cu 4-5%. Productiile medii la hectar cresc si la folosirea produsului la culturile de grau, porumb sau rapita. Utilizarea lui ar putea fi recomandata tuturor culturilor agricole, singura incompatibilitate referindu-se la interzicerea utilizarii lui cu azotat de amoniu lichid.
Produsul este ieftin, pentru ca producerea lui nu necesita utilizarea de combustibili fosili, ca in cazul ingrasamintelor chimice, el fiind produs din trei tipuri de bio-bacterii care, in acelasi timp, fixeaza din aer 100 -120 kg azot, corespunzator a 300 kg azotat de amoniu, mobilizeaza 15-25 kg fosfor si potasiu din sol si descompune miristea culturilor in 4 – 6 saptamani de la încorporare.
Contributia fabricii de conserve din Zalau in sprijinul producatorilor din bazinul legumicol HALMEU va consta in asigurarea unei piete sigure de valorificare a productiei, asigurarea de soiuri de legume pentru industrializare, fara a impune un anumit soi pentru zona respectiva, asigurand in acelasi timp un specialist care sa efectueze in mod gratuit analize de sol si de calitate a apei pentru irigare.
In bazinul legumicol HALMEU se va infiinta, intr-un concept de sistem integrat, un centru pentru achizitionarea productiei legumicole, dotat cu o masina de sortat si calibrat, iar plata se va face „loco furnizor”. La simpozion au participat aproximativ 40 de legumicultori, care cultiva impreuna cca. 80 de hectare de legume in camp sau protejate, cu suprafete individuale cuprinse intre 1,00 pana la 7,00 hectare. Preluat dupa http://www.recolta.eu

La Viata Satului

Duminica,cu totul intamplator,am vazut emisiunea pe TVR1 despre legumicultura ecologica cu produsul HUMUSIL.Este un extract din resturile produse de rame care “devoreaza” gunoiul de grajd si se va fi gasind in faza lichida ,ca un concentrat care se foloseste in gradina la legume, atat radicular(adica adaugat la picatura care uda in mod contunuu si deci asimilat prin radacini) cat si foliar,adica stropit in solutie diluat 1/100 si asimilat de partile aeriene ale plantelor.

Ei bine,ce-am vazut este de domeniul visului,intr-adevar!Ce gradina mea de vis!!!Vax,visul meu sa am plante sanatose cand eu stropesc cu insecticide si fungicide de nu se vad bietele de ele,plantele mele.Acelea aratau de parca erau artificiale,extraordinar!.Spuneau ca plantele tratate cu HUMUSIL devin viguroase si rezistente la boli si daunatori,deci nu se stropesc cu nimic altceva.

Produsul este adus de un domn inginer,Marian Tudor Marin, din Bulgaria si dansul promoveaza acest produs pentru agricultura/legumicultura ecologica.Se foloseste si la flori,deoarece le intareste sistemul imunitar si nu mai trebuiesc ingrasate chimic si stropite de toate bolile si daunatorii de care stim.

Se fac 3…4 stropiri pe toata vara si se pune in apa cu care se uda,udarea fiind prin metoda picatura,deci cu instalatie in solar.Eu as pune in apa de udat si in pompa ca sa le stropesc.Poate la anul urmator,dac-om mai traii .

Imi amintesc ca si fiul meu mi-a zis ca in Australia se gasesc rame de cumparat.Cumperi o cutie speciala in care cresti rame…le dai acolo,adica arunci toate resturile vegetale din bucatarie si pe un sertar,probabil,scoti ingrasamantul pe care oamenii il pun la florile din gradinile lor din jurul caselor,sau la legume, fireste.

Deci,acest produs este un ingrasamant natural care inlocuieste toate celelalte feluri de ingrasamant dar si produsele de intretinerea plantelor.

Sigur ca vreau si eu,sigur ca ma voi interesa chiar la magazinul de la care cumpar Calipso si Dithane si eMERITE si toate celelalte.Insa,fiind abia la inceput ma indoiesc ca se gaseste deja.

Nu pot sa cred…m-am oprit din editare sa caut pe youtube emisiunea,o parte din ea sa va arat solarul respectiv si am gasit nr de telefon.Am vorbit chiar cu dl inginer Marian Tudor Marin si mi-a luat comanda.O sa vina prin curierat.Pentru ca n-as vrea sa ma injure cineva(intotdeauna sunt opinii pro si contra) nu pun nr de telefon aici ci va spun doar ca daca scrieti cuvantul HUMUSIL veti gasi site-ul …Legume Fructe-Humusil Teleorman si acolo este nr de telefon,sunati si …aflati.Eu sunt de-a dreptul fericita,m-am imparosat(pielea gainii ) de emotii,pur si simplu nu-mi vine sa cred ca asa de usor este sa obti ceva ce ti-ai dorit.

Preluat dupa http://www.cuelisa.com

HUMUSIL – un ingrasamant natural, total ecologic, cu efecte benefice asupra majoritatii tipurilor de culturi. Folosirea constanta a acestui produs pe parcursul intregii perioade de vegetatie a plantelor va avea ca efect fortifiera acestora, intarirea sistemului imunitar (rezistenta sporita la boli) cresterea calitativa si cantitativa a recoltelor, imbunatatirea gustului si a aspectului.

Humusli-Puterea humusului. Aplicatii in ferme sub directa supravegere a specialistului nostru  Ing.Agr. Tudor Marin Marian.

Lasă un comentariu